Vad ska man Tänka på när man Väljer Robotgräsklippare?

Gräsmatta

Robotgräsklippare har på senare år gått från något som var ganska ovanligt till att finnas i mångas trädgårdard. För bara några år sedan visste många knappt vad det var men idag börjar allt fler överväga att skaffa en på grund av hur praktiska de är och hur mycket tid de kan spara.

En robotgräsklippare är en gräsklippare som åker runt på din gräsmatta och klipper gräset utan att du behöver göra någonting. Med tanke på hur många ser gräsklippning som en börda och hur lång tid det kan ta är det inte konstigt att robotgräsklippare ökar i popularitet. Det låter nästan för bra för att vara sant. Tekniken has dessutom utvecklats ständigt för att göra robotgräsklipparna smartare med mer funktioner och för att de ska klippa gräset bättre och mer effektivt.

Om du överväger att skaffa en robotgräsklippare har du säkert sett det enorma utbudet av gräsklippare på marknaden. Med det stora utbudet kan det vara svårt att veta vilken du ska välja och vilken som passar dina behov bäst.

Det finns flera olika saker att ta hänsyn till när du väljer en robotgräsklippare som bör tas hänsyn till för att säkerställa att den du väljer lämpa sig bäst för din trädgård och dina preferenser.

Låt oss därför ta en närmare titt på de viktigaste sakerna att tänka på när du ska välja en robotgräsklippare.

Fördelar med Robotgräsklippare

Först och främst, som vi diskuterat tidigare erbjuder robotgräsklippare en mängd olika fördelar. Här är några av de viktigaste:

Tidsbesparing: Många drar sig för att klippa gräset för att det är både ansträngande och tidskrävande. Om detta låter som du är en robotgräsklippare ett självklart val. Robotgräsklippare automatiserar gräsklippningsprocessen och gör att du istället kan lägga tid på annat. Du ställer bara in när och hur gräsklipparen ska klippa och sedan sköter roboten resten. På så sätt får du mer tid för annat och kan komma ut och njuta av en välskött gräsmatta.

Jämn klippning: Robotgräsklippare är optimerade för att klippa gräset på ett idealt sätt och att hålla det jämt och snyggt. Med förprogrammerade mönster undviker de ojämn klippning och får din gräsmatta att se så snygg ut som den bara kan.

Miljövänlighet: Till skillnad från bensindrivna gräsklippare är robotgräsklippare mycker mer miljövänliga. Nästan alla robotgräsklippare är elektriska vilket gör att de arbetar tyst och utan fossila bränslen. Robotgräsklippare eliminerar dessutom ofta behovet av kemikalier som gödning eftersom det finklippta gräset fungerar som naturligt gödsel.

Minskad ljudnivå: Vi alla vet vilket oljud grannarna kan skapa när de klipper sin gräsmatta med en bensingräsklippare och även vissa elektriska gräsklippare. De låter ganska högt och stör därmed grannskapet. Robotgräsklippare är däremot otroligt tysta. Detta gör att de kan göra sitt jobb utan att störa både dig och dina grannar i princip när som helst.

Funktioner att Överväga

Så vad bör du tänka på när du ska köpa en robotgräsklippare? När du gör ditt val bör du noga överväga de olika funktionerna som olika modeller erbjuder. Nedan är några avgörande funktioner att tänka på:

Klippkapacitet:

Beroende på trädgårdens storlek och utformning är det viktigt att välja en robotgräsklippare som har tillräcklig kapacitet för att täcka hela området effektivt. Olika robotgräsklippare är gjorde för olika storlekar på gräsmattor så du vill välja en som har tillräckligt hög kapacitet.

En annan sak du bör tänka på är om din gräsmatta har sluttningar. Vissa robotgräsklippare kanske inte klarar av så stora sluttningar och om din gräsmatta har detta behöver du en modell med större hjul och högre kapacitet för att klara av svårare terräng.

Batteritid

Batteritid är en annan viktig faktor som du bör tänka på. Olika robotgräsklippare har olika batteritid och självklart är detta direkt korrelerat med stoleken på din gräsmatta. Du vill välja en robotgräsklippare som klarar av att klippa hela din gräsmatta på en enda laddning utan att behöva åka tillbaka till laddningsstationen mitt i arbetet.

Vissa modeller kommer dessutom numera med snabbladdning vilket kan vara en praktisk funktion. Snabbladdning innebär såklart att den kan ladda upp sitt batteri otroligt fort vilket är praktiskt när gräsklipparen har mycket att klippa.

Regnsensor

Regnsensorn kan också vara en värdefull funktion att ha. Detta innebär naturligtvis att gräsklipparen känner av om det regnar eller är blött vilket gör att den undviker att klippa under dessa tider. Detta förlänger inte bara livslängden på enheten utan minskar också risken för att skada din gräsmatta.

Gränsbegränsning

Sist men inte minst behöver du gränsbevakning. En begränsningskabel till robotgräsklippare är något som de flesta robotgräsklippare använder som markerar området som gräsklipparen ska klippa. Du vill helst hitta en gräsklippare där det är enkelt och flexibelt att installera denna gräns.

Anpassning till Trädgården

Utgångspunkten när du väljer en robotgräsklippare bör vara din gräsmattas förutsättningar. Vi har redan diskuterat förmågan att klara av sluttningar men det finns såklart också andra saker att ta hänsyn till.

Storlek

Först och främst måste du välja en gräsklippare som är stor nog och har kapaciteten för att täcka hela din trädgård. Som nämnt tidigare kan små robotgräsklippare behöva flera laddningar bara för att klippa hela din trädgård. Har du däremot en väldigt liten gräsmatta fungerar en mindre gräsklippare med mindre kapacitet utmärkt.

Gräsklipparen bör också ha kapacitet att hantera olika hinder och svår terränd om din gräsmatta har detta. Det kan vara allt från buskar till träd och stenar. Robotgräsklippare är generellt utrustade med sensorer för att upptäcka och undvika saker som är i vägen. Sensorerna behöver vara tillräckligt känsliga för att upptäcka och undvika träd, leksaker eller andra objekt som kan finnas på gräsmattan och klrocka med dem – eller i värsta fall åka över dem. En viktig funktion i detta är kollissionsfunktiner som gör att den undviker att kollidera med hinder och gå sönder.

Justerbar Klipphöjd

En praktisk funktion att ha i robotgräsklippare är justerbar klipphöjd. Du kan vilka ha olika klipphöjd av olika anledningar och därför är det bra om din gräsklippare har denna funktion och inte bara är begränsad till en enda klipphöjd.

Installation

Robotgräsklippare är otroligt praktiska och ger tidsbesparingar men alla robotgräsklippare är inte skapta på samma sätt. Att ha koll på hur du installerar och underhåller din robotgräsklippare är därför viktigt när du gör ditt val.

Det kan vara klokt att välja en robotgräsklippare som har en användarvänlig installationsprocess. Vissa robotgäsklippare är designade för att vara otroligt smidiga och kan komma igång på bara några minuter.

Gränskabeln som används för att markera klippområdet är central för installationen. Det kan vara klokt att välja en modell som gör det enkelt att lägga och justera denna kabel då det kommer att underlätta hela processen.

Underhåll

För att maximera livslängden på din robotgräsklippare behövs regelbundet underåll – precis som med vilken annan maskin som helst. Robotgräsklippare kommer att ackumulera gräs, smuts och annat när den jobbar så du vill såklart rengöra både bladen och sensorerna regelbundet för att undvika problem och mximera livslängd och effektivitet.

Du kan ibland behöva byta knivarna på gräsklipparen för att maximera dess prestanda. Se till att det är möjligt att byta knivarna och att processen är relativt enkel. Tänk även på att vissa robotgräsklippare regelbundet får nya programuppdateringar för att förbättra prestanda och lägga till nya funktioner. Av denna anledning är det viktigt att hålla din gräsklippare uppdaterad genom att installera de senaste mjukvaruuppdateringarna.

Relaterade inlägg